Az 1980-ban bemutatott Audi quattro a „keresztapa” az Audi összkerékhajtású sportmodellek történetében. Ezt kell megugrania a márka többi versenyzőjének. A motor tekintetében az 1989-ben bemutatott 20V 220 Le-vel (162 kW) volt a szint az exkluzív sport quattro után. Az előbbi a bajor ABT Sportsline múzeumban található – jó, de természetesen nem gyári állapotban. “Akkoriban a turbófeltöltőt úgy állítottuk be, hogy 1,6 bar töltési nyomást érjen el. Emellett módosított kipufogó rendszert és nagy töltőlevegő-hűtőt használtunk.” – emlékszik vissza Hans-Jürgen Abt vezérigazgató a 260 Le-s (191 kW) gépjármű által képviselt vad napokra az ABT széles karosszériájú készletével. Akkor is, ha sok új autó erősebb, ez a klasszikus még mindig félelmetes: végül is ugyanolyan erővel bírt, mint egy Porsche 911 Carrera RS.

De mi idézi ugyanazokat az érzéseket ma? Az ABT Sportsline az idei Essen Motor Show-n bemutatja a Continentallal közös standján (3-as csarnok, 3A41 stand). Az ABT RS5-R-nek, ami 50 darabos limitált kiadásban érkezik, nem csak az aerodinamikai változtatásai látványosak – a gyári verzióhoz képest ütős csomaggal. “A 2.9 literes biturbo V6 teljesítménye meghaladja a plusz 80 Le-t és 90 Nm-t,” magyarázza Hans-Jürgen Abt. Az ABT Power S teljesítménye az ABT Engine Control (AEC) segédvezérlőn alapul, egy további vízhűtővel és ABT kipufogórendszerrel. Ez növeli a teljesítményt 450 Le-ről (331 kW) 530 Le-re (390 kW), a maximális nyomatékot pedig 600-ról 690 Nm-re. Ez a vezetési adatokban is tükröződik: 3,9 helyett 3,6 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/ órára, végsebessége 250-ról 280 km/ órára nőtt.

Az ABT kipufogódob rendszere része a vezetési élménynek. 4 db 102 mm-es kipufogócsövével vonzó megjelenést és karizmatikus, V6 hangot biztosít. Annak érdekében, hogy ne csak a hangzása legyen jó, az ABT sportstabilizátorral és állítható magasságú felfüggesztő rugókkal is készült, de az ABT állítható magasságú felfüggesztés készlete is elérhető hozzá. Az ABT kiegészítő hátsó szoknya és az ABT hátsó spoiler teszik fel a koronát a karosszériára. Láthatóan majdnem minden elem karbonból készült. Ezt a dizájnt erősíti a 21”-es ABT SPORT GR felni, valamint a teljesen egyedi kialakítású belső dizájn is. Az ABT RS5-R tehát egy igazi műalkotás, amit élőben is érdemes megtekinteni – 2018. december 1 és 9 között lesz rá lehetőség, a németországi Essen Motor Show keretein belül.